Badge "50 years of speedway in Rovno"

5 лютого 2017 р.

50-річчя перших мотогонок на льоду у Рівному: 1967 – 2017 рр.

50 років тому назад, 5 лютого 1967 року, у м. Ровно відбулися перші змагання з мотогонок на льодовій доріжці. Проходили вони на замерзлому озері Басів Кут і носили назву „Товариська гонка по льодовій доріжці”. Кількість учасників цих змагань поки що встановити не вдалося, але достовірно відомо, що у перших стартах на льоду в нашому місті приймав участь Борис Фідрус, і посів він 7-е місце.

Цей день і став точкою відліку історії рівненського льодового спідвею.

Через два тижні, 19 лютого 1967 року, там само – на озері Басів Кут, відбувся І-й відкритий чемпіонат Ровенської області з мотогонок на льодовій доріжці. В ньому стартували гонщики Ровенської та Волинської областей. 


На фото: Борис Фідрус і Леонід Шмарчук (2013 р.).


І перемогу в дебютному чемпіонаті святкував тренер Ровенського АМК Борис Фідрус, вигравши три заїзди з 4. Для визначення двох призерів чемпіонату було проведено додатковий заїзд між трьома гонщиками, котрі набрали по 10 очок. Його виграв лучанин Володимир Майгов, ставши срібним призером, другим фінішував рівнянин Анатолій Раєвський, завоювавши бронзову нагороду:

1.  Борис Фідрус (Ровно) – 11.
2.  Володимир Майгов (Луцьк) – 10 + 3.
3. Анатолій Раєвський (Ровно) – 10 + 2.
4. Микола Кужель (Ровно) – 10 + 1.
… Юрій Севастьянов (Ровно).


На фото: Юрій Севастьянов.

Взагалі-то перше знайомство наших мотогонщиків з льодовими гонками відбулося раніше. 
За 6 років до описуваних подій, у січні 1961 року, наші гонщики Борис Савойський та Віталій Шило, їздили в Уфу на тренувальні збори з мотогонок на льоду. Вони провели декілька гонок у м. Октябрьський. 

Обласна газета „Червоний прапор” 7 лютого 1961 року писала:
„В м. Октябрську Башкирської АРСР відбулися змагання мотогонщиків на льоду на приз міста. Вперше в таких гонках взяли участь два ровенських спортсмени – Віктор Шило (саме так і надруковано) і Борис Савойський. Наші мотоциклісти добилися непоганих результатів. У перший день гонок В.Шило зайняв четверте місце. На другий день змагань виступало 16 гонщиків, серед яких був відомий ровенчанам мотоцикліст Борис Самородов. Він і став переможцем змагання. Б.Савойський зайняв сьоме місце”.


На фото (з особистого архіву Віталія Шила): учасники змагань, Борис Савойський  третій ліворуч.

А у лютому того ж 1961 року Борис Савойський виступав в особистому чемпіонаті країни з цієї дисципліни у класі мотоциклів до 500 см3. Він стартував тільки в перший день фіналу – 19 лютого, набрав 1 очко, посівши 15-17 місця разом з ленінградцем Ігорем Яковлєвим та уфимцем Віктором Овчинніковим. 

У другому дні фіналу через тиждень Борис Савойський не виступав. У підсумку він посів 18-е місце. 

Ось як згадує про ці події Віталій Шило у своїй книзі „Слідами життя”, стор. 130-132:

„…Розповім ще про одну знаменну подію, яка сталася в моєму спортивному житті. Щорічно розігрувалася першість Радянського Союзу в змаганнях на льоду. Рівненська збірна команда не могла брати участі в тих змаганнях, оскільки не було спеціально підготовленої техніки і кваліфікованих мотоциклістів, котрі їздять на льоду. Для того, щоб набути навиків їзди і підготовки мотоциклів до змагань на льоду, мене і Бориса Савойського відрядили в Уфу (Башкирія), де проводилася першість Радянського Союзу. Дали нам лишень один мотоцикл „ІЖ-350”, та й той призначений для їзди з мотокросу. Коли ми приїхали на місце змагань, то, найперше, почали готувати мотоцикл, вчилися шипувати колеса мотоцикла. Це було в клубі 3-го тресту Уфи, де Ігор Плеханов працював тренером. Було дуже холодно, більше 35 градусів з позначкою мінус. За допомогою Ігоря Плеханова та інших спортсменів ми зашипували колеса і підготували мотоцикл до змагань. 

У змаганнях брали участь вдвох на одній машині. Коли ж мій заїзд співпадав із заїздом Бориса Савойського, мотоцикл позичав Ігор Плеханов зі свого клубу. Такою була наша перша участь у змаганнях на льоду в Уфі. До Рівного ми привезли вже підготовлений мотоцикл для гонок на льоду; ділилися досвідом з іншими, хто також готувався до наступних змагань.

У Рівному нам з Борисом Савойським випала нагода кілька разів узяти участь у показових виступах на льоду, які проводилися на замерзлому Басівкутському озері. Рибалки, котрі рибалили тут і котрі поступилися нам місцем, стали нашими першими глядачами. Вони щиро дивувалися: „Як можна їхати по льоду так швидко і з таким великим нахилом, що коліно лівої ноги торкається льоду?!”. Вони розглядали мотоцикли із зашипованими колесами і визнавали, що все це дуже небезпечно.
Так, небезпека справді існувала: шипи виходили над поверхнею шини на 28 міліметрів. Це означало, що при падінні чи в інших небезпечних ситуаціях вони можуть добряче травмувати учасника змагань, або ж суперника, який зближається.
Пригадую, під час першості Радянського Союзу в місті Уфі (Башкирія) стався такий випадок. Один з учасників, падаючи, не хотів відпустити мотоцикл і міцно тримався за кермо. Права рука витягнулася і додавала газу мотоциклу, який вже тягнув за собою мотоцикліста, що випав із сидіння. Коли, нарешті, мотоцикліст відпустив руку з керма, мотоцикл, проїхавши через стадіон, врізався в стіл, за яким сиділи судді. Наслідки були трагічні: переломи, струс головного мозку тощо…
Змагання на льоду – річ дуже небезпечна. Проте молоді люди, сповнені енергії, не відчувають страху, їздять по льоду на мотоциклах без гальм, нітрохи не замислюючись, чим це може обернутися для них. Мотоспорт скалічив не одного і не в одного відібрав життя. Захищеними залишалися ті, за кого молилася рідня. Поміж таких щасливчиків був і я…”.

Рівненські гонщики пізніше були активними учасниками особисто-командних чемпіонатів України, неодноразово перемагаючи в них.

У дебютному чемпіонаті України 1969 року, що відбувся в Житомирі, чемпіоном України у класі мотоциклів до 175 см3 став Микола Кальчук (на фото), Борис Фідрус у класі мотоциклів до 350 см3, завоював бронзову нагороду, чемпіонське звання у цьому класі виборов відомий львівський гонщик Сергій Лятосінський.



РЕЗУЛЬТАТИ 
виступів ровенських гонщиків в особисто-командних чемпіонатах України з мотогонок на льодовій доріжці у період 1969 – 1991 рр.:

Командний залік (збірна Ровенської області):

Чемпіон України – 3:
1970 р. (Микола Кальчук, Борис Фідрус, Костянтин Кришталь, Віктор Трофимов).
1971 р.
1972 р. (Володимир Будаговський, Костянтин Кришталь, Борис Фідрус).

Срібний призер – 2:
1969 р. (Микола Кальчук, Борис Фідрус).
1973 р. (Анатолій Раєвський, Володимир Будаговський, Леонід Шмарчук, Богдан Солімчук, Геннадій Примаченко).
1976 р. (Анатолій Раєвський, Володимир Будаговський, Леонід Шмарчук).

Бронзовий призер – 1:
1987 р. [Анатолій Раєвський (Ровно), Валерій Галкін (Костопіль), Микола Глушманюк (Костопіль)].

Особистий залік:

Чемпіони України:
Микола Кальчук – 1 [клас 175 см3 (1969 р.].
Борис Фідрус – 2 [клас 175 см3 (1970 р.), клас 500 см3 (1970 р.)].
Костянтин Кришталь – 2 [клас 350 см3 (1970, 1972 рр.)].
Володимир Будаговський – 3 [клас 175 см3 (1972, 1973 рр.), клас 125 см3 (1981 р.)].
Леонід Шмарчук – 2 [клас 350 см3 (1973, 1978 рр.)].


На фото (з особистого архіву Леоніда Шмарчука): льодовий мотоцикл Леоніда Шмарчука. 

Ось така коротка і неповна історія льодових змагань з участю наших спортсменів і хочеться швидше заповнити ті „білі плями”, що в ній є…


Немає коментарів: