Badge "50 years of speedway in Rovno"

1 липня 2024 р.

Легенді вознесенського і червоноградського спідвею Анатолію МИРОНОВУ - 77 років!

01 липня 2024 року видатному гонщику і тренеру, легенді вознесенського і червоноградського спідвею – Анатолію МИРОНОВУ, виповнюється 77 років! 


З архіву Анатолія Миронова. 
Переможець міжнародної гонки Анатолій Миронов. 
Олег Дзядик посередині (2-е місце), 
Володимир Рожанчук ліворуч (3-є місце). 
Вознесенськ. 27 червня 1976 року.

У рік 50-річчя вознесенського спідвею варто говорити про тих людей, хто сприяв створенню команди „Восход” у Вознесенську, будівництва мототреку та зародження спідвею у місті на берегах Південного Бугу. 

Однією із них є Анатолій Миронов, котрий наприкінці 1973 року переїхав в Україну з Балаково, де вже сформувався як зрілий гонщик: став чемпіоном країни у складі „Турбіни” 1973 року, срібним призером 1972 (у складі „Турбіни”) та 1968 (у складі команди „Корд”) років, феєрично здійснив турне у Великобританію 1971 року. 

1973 рік став знаменним для Вознесенська – у місті було збудовано сучасний мототрек. І це завдяки старанням Іллі Мироновича Урмана, тодішнього начальника Миколаївського обласного СТК, що базувався у Вознесенську. На мототреку стали виступати мотоболісти місцевого „Восхода”, а з 1974 року – і гонщики однойменної спідвейної команди, чиїм тренером та лідером став саме Анатолій Миронов. Перший сезон у першій лізі вознесенці вчилися, виграли лише 2 гонки з 14, посіли заключне, 8-е місце. Як і належить лідеру, Анатолій Миронов став найрезультативнішим гонщиком команди з середнім результатом 2.765 пункти у заїзді. 

Того ж 1974 року, тобто 50 років тому назад, Анатолій Миронов вперше стає чемпіоном України в особистому заліку. Потім він ще тричі виграє чемпіонат – у 1975, 1977 та 1981 рр. Варто відзначити, що всі ці чотири перемоги були здобуті на доріжці саме червоноградського мототреку. 

У командних чемпіонатах України команда Миколаївської області, базою яких став Вознесенськ, постійно була в призерах, а 1977, 1978 та 1980 роках здобувала золоті нагороди. 

У 1976 році в Україні відбулося 4 міжнародні особисті гонки, котрі стали прообразом „Кубку Дружби” – турніру для юніорів, що став регулярно проводитися з 1979 року з участю молодих гонщиків 7 країн соц. табору: 2 гонки пройшли в Червонограді, одна в Полтаві та ще одна у Вознесенську. 

Анатолій Миронов виграв гонку першого дня у Червонограді, був 2-м наступного дня. До речі, у Червонограді одним із суддів на віражі був батько червоноградського фотографа Олександра Левкуна – суддя І категорії Михайло Левкун… 

У Полтаві переміг рівнянин Володимир Рожанчук, і у Вознесенську кращим став Анатолій Миронов, вигравши гонку з комплектом 15 пунктів. 

А потім доля поєднала Анатолія Миронова з Червоноградом, де він виховав не один десяток гонщиків високого класу, серед них найвідоміший – чемпіон світу серед юніорів Ігор Марко... 

За заслуги перед містом і спідвеєм 03 серпня 2017 року Анатолію Миронову було присвоєно високе звання „Почесний громадянин міста Червонограда”!


Червоноград. Чемпіонат України серед пар. 30 червня 2024 року (автор фото - Олександр Левкун).

Щиро вітаю Анатолія Павловича із двома сімками! 
Бажаю міцного здоров’я, довголіття та ПЕРЕМОГИ!

1 коментар:

Анонім сказав...

100 років без капремонту !!! Олександр Левкун