Badge "50 years of speedway in Rovno"

2 березня 2017 р.

Віктору ПАСТУХОВУ - 48 років!

Сьогодні, 2 березня 2017 року, вихованцю ровенського спідвею, одному із найперспективніших юніорів не тільки нашої команди 80-х років, чемпіону СРСР у складі ровенського „Сигналу” 1986, 1987 рр., Віктору ПАСТУХОВУ, виповнилося 48 років.


На фото (з особистого архіву Павла Корнелюка): представлення гонщиків перед гонкою КЧ СРСР „Сигнал” (Ровно)  „Восток” (Владивосток), після перемоги в якій 74:33 наша команда втретє здобула чемпіонське звання. Зліва направо: № 8 Сергій Тершак, № 7 Олег Немчук, № 6 Віктор Пастухов, № 5 Ігор Звєрєв, № 4 Анатолій Жабчик, № 3 Віктор Сурхаєв, № 2 Володимир Колодій, № 1 Ігор Марко. У цій гонці Віктор Пастухов набрав 6 очок і вперше виграв заїзд на домашньому треку.
Ровно. Мототрек. 6 вересня 1987 року.

У складі ровенського „Сигналу” він дебютував 11 червня 1986 р. у домашній зустрічі з командою „Тайфун” (Еліста), і у 2 заїздах набрав 1 пункт.

Віктор Пастухов – фіналіст особистих чемпіонатів СРСР серед юніорів 1986, 1987, 1988 рр. У півфіналі особистого чемпіонату країни серед юніорів 1986 р., який відбувся 5 жовтня в Октябрьському, Віктор набрав 11 пунктів і став другим, поступившись лише 1 очком кемеровчаніну Євгену Родіну. Через п'ять днів у фіналі в Балаково Віктор Пастухов став 9-м (6 пунктів).

У 1987 р. 11 очок, набраних у півфіналі особистого чемпіонату СРСР серед юніорів, принесли Віктору Пастухову 26 вересня в Елісті 3-є місце. У фіналі знову в Балаково 3 жовтня на вже знайомому Віктору треку він завойовує 8 пунктів, займаючи 5-е місце.

У 1988 році у півфіналі в Даугавпілсі, що відбувся 24 вересня, Віктор Пастухов, який на той час вже представляв львівський СКА, знову стає третім, набираючи разом з Рене Аасом по 13 пунктів.

1 жовтня 1988 року фінал особистого чемпіонату СРСР серед юніорів відбувся на ровенському мототреку. Віктор набрав 8 пунктів і посів 7-е місце, тільки прикре падіння у другому заїзді не дозволило піднятися вище.


На фото: фіналісти особистого чемпіонату СРСР серед юніорів. Віктор Пастухов  шостий праворуч (№ 6). Ровно. Мототрек. 1 жовтня 1988 року.

Віктор Пастухов – чемпіон СРСР 1986 і 1987 рр. у складі команди „Сигнал” (Ровно). У командному чемпіонаті СРСР 1986 р. він провів три гонки, стартував у 9 заїздах, в яких вісім разів фінішував 3-м і один раз – 4-м.
У 1987 р. Віктор стартував в 11 гонках з 12, проведених „Сигналом” у командному чемпіонаті. Набрав в них 55 пунктів та 15 бонусів. 
У всіх гонках того сезону наш юніор стартував у парі з Ігорем Звєрєвим. 

1988 р. разом з Володимиром Колодієм Віктор провів у Львові, де талановиті наші юніори допомогли реанімованому СКА виграти 1-е місце в 1-й зоні другої ліги. А наступного року Володимир і Віктор разом з львівським клубом виграють і першу лігу, виводячи СКА до вищої еліти радянського спідвею. Правда Віктор провів у складі львівської команди СКА тільки перші три гонки
(з черкеськими 
„Юністю” і „Цементником” та новосибірцями), а потім травми завадили йому стартувати.


На фото (з особистого архіву Павла Корнелюка): Віктор Пастухов в жилеті львівського СКА в Ровно.

Проте сезон 1990 р. Віктор Пастухов знову провів у першій лізі, повернувшись після строкової військової служби до рідного клубу, що на той час після невдалого сезону 1989 р. залишив вищу лігу, та змінив назву на „КАМАЗ”. Він стартував у 5 гонках наприкінці сезону: двох гостьових – на виїзді в Ленінграді господарі здолали ровенчан із рахунком 83:67, а у Тольятті 12 пунктів Віктора (більше всіх у команді) не врятували „КАМАЗ” від поразки „Жигулям” – 59:81, і у домашній „рубці” з тими ж „Жигулями”, коли була зафіксована нічия – 74:74. Ще 2 гонки у сезоні 1990 р. Віктор Пастухов провів проти непоступливого „Салавата”, коли „КАМАЗ” двічі потерпів поразки.

У 1991 р. команда повернула собі звичну назву „Сигнал” та виграла першу лігу, клас „А”, а Віктор провів 3 гонки, принісши в актив клубу 15 пунктів.

В особистих чемпіонатах України Віктор Пастухов завоював срібну нагороду у 1988 р., програвши 1-е місце Ігорю Звєрєву. У чемпіонаті 1990 р., коли він міг ще виступати як юніор, Віктор посів 4-е місце, фінал відбувся напикінці сезону - 27 жовтня, у Севастополі.

На жаль, травми змусили Віктора Пастухова дуже рано припинити спортивну кар'єру, і у віці 22 роки наш гонщик перестав виступати...

Проте він залишається у спідвеї, займається на треку підготовкою доріжки і у розмовах згадує свої молоді роки, коли його виступи радували багатьох уболівальників спідвею на треках колишнього СРСР...

Від імені ветеранів рівненського спідвею і від себе особисто вітаю Віктора ПАСТУХОВА з Днем народження! Бажаю йому міцного здоров'я та усіх земних благ!!!

1 коментар:

Unknown сказав...

Мої вітання Вітьку. Дуже талановита людина. Шкода що наслідки травм зупинили його активну діяльність. Здоров'я йому.