Badge "50 years of speedway in Rovno"

13 листопада 2017 р.

Григорію ХЛИНОВСЬКОМУ - 70! Перша медаль командного чемпіонату світу...

11 листопада 2017 року триразовому срібному призеру командних чемпіонатів світу (1971, 1972, 1975 рр.), бронзовому призеру командних чемпіонатів світу (1973 р.), 5-му гонщику світу 1973 року, триразовому чемпіону СРСР в якості старшого тренера команди "Сигнал" (Ровно), майстру спорту СРСР міжнародного класу з мотоспорту, заслуженому тренеру України, судді Національної категорії з мотоспорту, Григорію Олександровичу ХЛИНОВСЬКОМУ, виповнилося 70 років!


Упродовж тривалої кар'єри гонщика (1966 - 1981 рр.) вихованець ровенського спідвею здобув чимало титулів, виступаючи на багатьох треках Європи. 
Але найціннішою для любого спортсмена є перша завойована медаль високого гатунку. 
І такою нагородою для Григорія Хлиновського є срібна медаль командного чемпіонату світу 1971 року, коли збірна Радянського Союзу посіла 2-е місце у фіналі чемпіонату, що проходив у Польщі (Вроцлав).


У 1971 році збірна СРСР розпочала свій шлях до фіналу з чвертьфінальної гонки в Югославії (Марібор), де її суперниками 13 червня були збірні Італії, Болгарії та Югославії. Наша команда без проблем здолала цей етап, набрала 46 очок, що вдвічі більше від господарів та посіла 1-е місце. Григорій Хлиновський у чотирьох заїздах приніс в її актив 8 очок, Віктор Трофимов - 11 очок, а Геннадій Куриленко, Олександр Павлов та Анатолій Кузьмін - по 9 очок кожен. Таким був дебют нашого ювіляра у командних чемпіонатах світу.

Півфінал континенту цього чемпіонату відбувся 04 липня 1971 року у м. Кемптен (ФРН). І тут збірна СРСР завоювала теж 1-е місце (36 очок), обійшовши на 6 очок збірну Східної Німеччини, на 11 очок - збірну Західної Німеччини та на 31 очко - збірну Югославії.
У нашій команді відзначилися Володимир Гордєєв та Григорій Хлиновський, котрі виграли всі свої чотири заїзди та набрали максимальну кількість очок - по 12 кожен. Це був перший комплект Григорія Олександровича на іноземних треках.

У фіналі континенту, що пройшов 25 серпня 1971 року у Ленінграді, Григорій Хлиновський не виступав, але наша команда без проблем розібралася зі збірною Польщі, випередивши її на 16 очок та посіла 1-е місце.

Фінал відбувся 26 вересня 1971 року у Польщі (Вроцлав).
У першому ж заїзді стартував Григорій Хлиновський (на фото вгорі). Його суперниками були Айвен Мейджер (Великобританія), Антоні Ворина (Польща) та шведський гонщик Бернт Перссон. На фініші Григорій Хлиновський був третім, проте вся боротьба була ще попереду.

Наша команда до 8-го заїзду не могла перемогти, набираючи в основному тільки по 1 пункту, і після семи заїздів мала в своєму активі тільки 8 очок. Шведська збірна мала 9 пунктів, збірна Польщі - 11, а Великобританія лідирувала з 14 очками.

У 8-му заїзді на доріжці вдруге з'являється Григорій Хлиновський, він стартує з першої доріжки, по другій - запасний гонщик Анджей Виглєнда, котрий замінив Генріка Глюкліха (Польща), по третій - другий новозеландець у команді Великобританії Баррі Бріггс, і по четвертій - Бент Янссон (Швеція). Перемогу у цьому заїзді здобув Григорій Хлиновський, Баррі Бріггс зійшов з дистанції, Виглєнда фінішував другим, Янссон - третім. Наша команда обходить збірну Швеції і стає третьою.

У наступному заїзді ленінградець Володимир Смірнов підтримав переможну спробу Григорія Хлиновського і приносить ще одну трійку в актив команди, перемігши самого Айвена Мейджера. Наші стають вже другими.

І до самого завершення фіналу гонщики СРСР не віддають завойованої позиції. Григорій Хлиновський двічі фінішує на другій позиції, приносить команді 8 пунктів і стає у її складі найрезультативнішим гонщиком. А збірна Радянського Союзу набирає 22 очки та завойовує срібні нагороди командного чемпіонату світу.

Чемпіоном стала збірна Великобританії - 37 очок, збірна Польщі - лише третя (19 очок), а "Тре Крунур" - четверті (18 пунктів).

Польська преса назвала друге місце збірної СРСР сенсацією, підкреслюючи, що наша команда складається з молодих та амбітних гонщиків. Польські мас-медіа болюче реагували на 3-є місце господарів, називаючи після цього фіналу вроцлавський трек нещасливим для своєї дружини, та відмічаючи слабкі старти її гонщиків.

Ось з того часу у колекції Григорія Хлиновського зберігається цей Кубок:


Пізніше були ще медалі та нагороди, але вже інша історія.

А сьогодні, 13 листопада 2017 року, нашого славного ювіляра спочатку привітав Рівненський міський голова Володимир Хомко:


А в обід Григорій Олександрович приймав вітання від голови Рівненської обласної державної адміністрації Олексія Муляренка, який вручив йому годинник:





Після цього відбулася коротка розмова про перспективи розвитку спідвею у нашому місті з участю ювіляра, заступника голови Рівненської обласної державної адміністрації Світлани Богатирчук-Кривко, начальника управління молоді і спорту Рівненської обласної державної адміністрації Віталія Ліпського, керівника ГО "Клуб вболівальників рівненського спідвею" та керівника КЗ "Рівненський міський спортивно-технічний клуб" Рівненської міської ради Сергія Головні:



Ювіляр також отримав у подарунок буклет, виданий за сприяння ГО "Клуб вболівальників рівненського спідвею" та КЗ "Рівненський міський спортивно-технічний клуб" Рівненської міської ради:


Насамкінець, від себе особисто та від багаточисельної армії уболівальників спідвею вітаю Григорія Олександровича ХЛИНОВСЬКОГО з 70-літнім ювілеєм та бажаю нашому ветерану довгих років життя, творчої енергії, нових досягнень та всіх земних благ!!!


Немає коментарів: