Badge "50 years of speedway in Rovno"

22 липня 2019 р.

ІІ Міжнародний турнір пам'яті Василя Коростеля. Володимирець. 19 липня 2019 року.


ІІ Міжнародний турнір пам’яті Василя Коростеля.
Володимирець. Стадіон БАМ. 19 липня 2019 року.

Через сім років після І-го Міжнародного турніру, у Володимирці відбувся ІІ-й Міжнародний турнір пам’яті Василя Коростеля. Легенда українського та білоруського мотоболу – Василь Йосипович Коростель, пішов від нас майже 10 років тому назад. Його великі заслуги та перемоги у мотоболі живуть і зараз, особливо у сусідній Білорусі, де у м. Пінськ ось уже понад 36 років діє сучасний спортивно-технічний комплекс разом з мототреком, що був збудований завдяки прямій участі нашого славного земляка.


На світлині: афіша турніру з автографами всіх гравців.

І-й Міжнародний турнір з мотоболу пам’яті Василя Коростеля на Рівненщині відбувся у серпні 2012 року. Тоді один матч пройшов у Дубровиці: 25 серпня кам’янець-подільське „Поділля” програло команді „Лунінець”  (Лунінець, Білорусь) – 1:3. 
А 26 серпня два матчі було проведено у Володимирці:
„Нива” (Вишняки) – „Поділля” (Кам’янець-Подільський) 7:2.
„Лунінець” (Лунінець, Білорусь) 0:4.
Переможцем турніру у 2012 році, таким чином стали білоруські мотоболісти.


Цього року до Володимирця приїхали 2 білоруські команди з Пінська – „Юність” та „Автомобіліст”, Україну представляла молода команда „Поділля-Мотор” (Кам’янець-Подільський).
Крім головного організатора турніру – одного з кандидатів в народні депутати України від партії „Слуга народу” Володимира Рашовського, ці матчі не відбулися б без його натхненника та ідеолога, ветерана володимирецького мотоболу, гравця володимирецьких команд „Зоря” і „Ситал” Василя Ростиславовича Блищика, котрий живе мотоболом щодня. Також йому допомагає журналіст, громадський діяч та активіст Сергій Скібчик – ще одна небайдужа до цього мужнього виду мотоспорту людина на володимирецьких теренах. Всі мотобольні зустрічі, що відбулися у Володимирці упродовж останніх 10 років та єдиний матч у Дубровиці 7 років назад (про нього вже згадував вище), стали можливими завдяки старанням цих людей. За що ми всі їм дуже дякуємо!


На світлині (зліва направо): Віктор Шмигельський, Сергій Скібчик, Василь Блищик та керівник подільської команди Павло Відлацький.

Крім мотоболу, у Володимирці відбулися показові виступи мотогонщиків у змаганнях з флет-треку, у яких прийняли участь спортсмени з Рівного – Сергій Войтюк №352 та Олексій Шпінда № 191, та вихованці комунального позашкільного навчального закладу „Рафалівський центр дитячої та юнацької творчості Володимирецької районної ради Рівненської області” – 10-річний Данило Блищик № 703, 12-річний Андрій Бедик № 777, 16-річний Владислав Чугай № 77 та 17-річний Павло Бортник № 555.
Дорога до Сарн пролягає мальовничими місцями, і шляхове покриття вже стало кращим, ніж торік, коли ми мандрували в Даугавпілс. 


Проте після з’їзду з „варшавки” відчувається відразу, що потрапляєш у дикий край. Відстань від Городця до Володимирця у 23 км (згідно з покажчиком) здається довшою, ніж від самого Рівного до повороту на Городець. Особливо „хороша” дорога в Антонівці та за нею… Аналогічні відгуки про українські траси я почув і від наших білоруських гостей, котрі заїжджали в Україну з півночі…
Поїздка з Рівного до Володимирця відбувалася трьома екіпажами: спортсмени виїхали окремо, коментатор В’ячеслав Крижанівський у супроводі судді з мотоспорту Михайла Нечаєва, доньки Ігоря Марка Ольги Марко, внучки Ігоря Марка Аріни Марко та пані Марини і ваш покірний слуга разом з Сергієм і Миколою Пелешками.








Сергій Пелешок знайшов улюблений та знайомий логотип:


Але тепер про змагання.
За регламентом матчі відбулися у такій послідовності: першими зіграли кам’янець-подільські мотоболісти з „Юністю”, потім було білоруське дербі, і на завершення „Автомобіліст” (Пінськ) зіграв з „Поділлям-Мотор” (Кам’янець-Подільський). У перервах між матчами по два заїзди провели мотогонщики: двоє юнаків у класі 50 см3 та четверо спортсменів – серед дорослих.
Під час відкриття турніру організатори привітали з Днем народження Антона Власовця – легендарного мотоболіста, чемпіона Європи 2004 року, восьмиразового срібного та семиразового бронзового призера чемпіонатів Європи, найкращого бомбардира чемпіонатів Європи за всю історію (на рахунку 316 забитих м’ячів), 23-разового чемпіона Білорусі, 16-разового володаря Кубка Білорусі, 5-разового чемпіона України та чотириразового володаря Кубка України з мотоболу, який 19 липня 2019 року відзначив 52 роки. 
Антону Федоровичу подарували торт і побажали спортивного довголіття!







Склади команд:

„Юність” (Пінськ, Білорусь):
№ 2 Артем Власовець (капітан), мс
№ 3 В’ячеслав Кірсанов, мс
№ 6 Богдан Завадовський, 1 р.
№ 8 Микола Самуйлік, мс
№ 1 Ярослав Кравчук (воротар), 1 р.
Керівник команди: Володимир Ковалевич.

„Автомобіліст” (Пінськ, Бєларусь):
№ 3 Антон Власовець, змс
№ 4 Микола Бойко (капітан), мсмк
№ 10 Олександр Климовець, мс
№ 1 Олександр Калютич (воротар), мсмк
Керівник команди: Антон Власовець.

„Поділля-Мотор” (Кам’янець-Подільський, Україна):
№ 1 Станіслав Руссу (воротар)
№ 3 Владислав Мудрик
№ 7 В’ячеслав Янішен
№ 8 Олексій Пастух
№ 9 Денис Новаковський
№ 10 Дмитро Дмитриченко
№ 12 Ярослав Кравчук (воротар)
Керівник команди: Павло Відлацький.

Судді:
Володимир Ковалевич, мсмк (Пінськ, Білорусь)
Володимир Бразовський, мсмк (Пінськ, Білорусь)

Молоді гравці команди „Поділля-Мотор” (Кам’янець-Подільський) вперше в житті грали на гаревому полі, вони отримали непогану практику з сильнішими суперниками та набралися нового досвіду. Знаю від керівника подільської команди Павла Відлацького, що вони всі дуже раді такому турніру та із задоволенням прийняли у ньому участь. Найкращі тренування – це гра!
У розмові з Володимиром Бразовським, відомим у минулому гравцем збірної Білорусі з мотоболу (триразовий срібний та чотириразовий бронзовий призер чемпіонатів Європи, десятиразовий чемпіон Білорусі), тепер тривалий час працює тренером-механіком збірної, а на турнірі у Володимирці виконував функції судді, дізнався про те, що першим тренером Володимира Бразовського був саме Василь Коростель. Тому для досвідченого гравця і тренера було приємно відвідати цей турнір, і як виявилося згодом разом з командою „Автомобіліст” (Пінськ) виграти його. Уболівальникам мотоболу хочу нагадати та повідомити, що серед білоруських гостей троє спортсменів у свій час виступали і у складі команди „Сітал” (Володимирець) у чемпіонатах України: Володимир Ковалевич, Володимир Бразовський та Антон Власовець. Тому у Володимирці їх знають і шанують…


На світлині: Володимир Ковалевич (ліворуч) та Володимир Бразовський (ліворуч).



На світлинах: Антон Власовець.

Ще один історичний екскурс. У Володимирці познайомилися з Віктором Васильовичем Шмигельським – давнім уболівальником мотоболу з Дубровиці, який народився і виріс в с. Орв’яниця Дубровицького району – батьківщині Василя Коростеля. 


На світлині: Сергій Пелешок (ліворуч) та Віктор Шмигельський (праворуч).

Віктор Шмигельський з радістю продемонстрував раритетний фотоальбом 1969 року, котрий присвячений спортивним досягненням Василя Коростеля за п’ятирічний період та містить унікальні світлини досягнень дубровицького мотоболу на чолі з „батьком” дубровицького мотоболу.


Коментував змагання наш відомий коментатор В’ячеслав Йосипович Крижанівський.




Результати матчів мотобольного турніру:

„Юність” (Пінськ) – „Поділля-Мотор” (Кам’янець-Подільський) 3:0.
Голи забили: Артем Власовець, В’ячеслав Кірсанов та Микола Самуйлік.

Моменти першої гри.
























На світлині: вилучені гравці  № 3 В’ячеслав Кірсанов, „Юність” (Пінськ, Білорусь) та № 10 Дмитро Дмитриченко, „Поділля-Мотор” (Кам’янець-Подільський, Україна):














„Автомобіліст” (Пінськ) – „Юність” (Пінськ) 7:2.
Ворота команди „Юність” захищав орендований воротар № 1 Ярослав Кравчук (Кам’янець-Подільський), а четвертим гравцем у команди „Автомобіліст” грав № 7 В’ячеслав Янішен (Кам’янець-Подільський). Він забив один з м’ячів.







„Поділля-Мотор” (Кам’янець-Подільський) – „Автомобіліст” (Пінськ) 3:5.
Голи забили:
„Поділля-Мотор”: В’ячеслав Янішен – 2, Денис Новаковський.
За команду „Автомобіліст” під № 2 виступав Артем Власовець.

Загальну перемогу здобула команда „Автомобіліст” (Пінськ, Білорусь).

Результати заїздів у флет-треку:

Юнаки (їхали 5 кіл):
1. Блищик, Бедик.
2. Блищик, Бедик.





Суддя старту-фінішу Михайло Нечаєв (Рівне):


Дорослі (їхали 10 кіл):
1. Войтюк, Шпінда, Чугай, Бортник.
2. Войтюк, Шпінда, Чугай, Бортник.







Після завершення третьої гри відбулося нагородження:









Нагородження учасників змагань з флет-треку:











Рівняни Олексій Шпінда та Сергій Войтюк з коментатором В'ячеславом Крижанівським:


Вихованці КПНЗ „Рафалівський центр дитячої та юнацької творчості Володимирецької районної ради Рівненської області” (зліва направо) – керівник секції Олександр Самчук та його вихованці: Андрій Бедик, Павло Бортник, Данило Блищик та Владислав Чугай:


На згадку про Володимирець:


Надіюся, що турнір вдався та сподобався всім його учасникам  спортсменам, глядачам та всім небайдужим до мотоболу! 

Давайте підтримаємо цей вид мотоспорту всі разом, він заслужив цього, адже тут розпочинався так давно мотобол у нашій області. Це буде найкращою даниною пам'яті нашому славному земляку, засновнику мотоболу у Рівненській області та у білоруському Пінську  Василю Йосиповичу Коростелю...

Немає коментарів: