Badge "50 years of speedway in Rovno"

28 квітня 2021 р.

28 квітня 1974 року. Дебют вознесенського "ВОСХОДА" у командному чемпіонаті СРСР.

47 років тому, 28 квітня 1974 року, у командному чемпіонаті СРСР, клас Б, 1-а зона, дебютував вознесенський „ВОСХОД”.

Новостворена команда провела свою першу гонку на домашньому, відкритому у 1973 році, треку у Вознесенську.


Спідвей у Вознесенську з'явився завдяки двом людям: тодішньому керівнику Вознесенського ДТСААФ Іллі Мироновичу УРМАНУ та гонщику, котрий переїхав з Балаково до Вознесенська, Анатолію Павловичу МИРОНОВУ.


А суперником вознесенців у першій зустріч 28 квітня 1974 року була полтавська „Лтава”.

Ось що напередодні писала вознесенська газета „Радянська правда”:
„…Незабаром ми з вами станемо свідками перших стартів мотогонщиків на Вознесенському мототреку. У минулому році при спортивно-технічному клубі ДТСААФ почала працювати секція спідвеїстів. Любителів мотоциклетного спорту знайшлося немало. Нині секція нараховує 25 чоловік. Вивчають хлопці будову „Яви-500” (на таких мотоциклах звичайно відбуваються гонки по гаревій доріжці), її двигуна, вивчають ретельно також і тактику, і техніку гонок… Керує роботою секції майстер спорту, член збірної СРСР з спідвею Анатолій Миронов:
– Наші хлопці вже зробили перші кроки в мотоспорті, – говорить тренер. У лютому ми провели внутріклубні змагання з мотокросу. Кожен учасник цих змагань виконав норматив другого спортивного розряду. Брали участь члени секції і в обласних змаганнях з мотокросу, де зайняли третє місце.
Найбільш підготовлені члени секції ввійдуть до складу команди спідвеїстів Вознесенського спортивно-технічного клубу ДТСААФ, котра виступатиме в першості СРСР у класі Б. Додамо, що наша команда – єдина на півдні України…”.


Варто додати, що Анатолій Миронов в обласних змаганнях з мотокросу, про що повідомляла газета, і які відбулися 10 лютого 1974 року в Миколаєві, у класі мотоциклів до 350 куб. см, посів 1-е місце.

У 1-й зоні класу Б командного чемпіонату країни 1974 року виступали 8 команд: „Колос” (Зеленокумськ), „Масіс” (Єреван), „Лтава” (Полтава), „Радуга” (Ровно), „Восход” (Вознесенськ), „Електрон” (Черкеськ), „Тайфун” (Еліста) та „Карпати” (Львів).

Перша зустріч виявилася для дебютантів непростою та програшною, полтавчани перемогли 31:42, проте лідер господарів і водночас граючий тренер команди Анатолій Миронов встановив рекорд вознесенського мототреку, виграв усі свої заїзди, здобувши перший комплект у Вознесенську – 15 очок.

Першу перемогу вознесенці здобули також вдома, коли 15 травня 1974 року з різницею в 1 очко випередили команду „Колос” (Зеленокумськ), у цій зустрічі Анатолій Миронов завоював 12 пунктів.

У складі команди у чемпіонаті 1974 року виступали 12 гонщиків: Анатолій Миронов, Валерій Жердєв, Леонід Волосовський, Павло Пара, Юрій Леоненко, Олександр Борсук, Анатолій Леоненко, Юрій Дегтяренко, Олександр Смирнов, Володимир Апостолов, Олександр Ногальський та Олександр Білозерський.


Сезон „Восход” 1974 року завершив аутсайдером, здобув всього дві перемоги (4 очки), посівши 8-е місце.

У наступні роки команду поповнили нові та здібні гонщики, котрі приносили перемоги та славу вознесенському спідвею!

Нагадаю всім ветеранам, спортсменам, уболівальникам спідвею про те, що міська влада Вознесенська у 2018 році присвоїла мототреку ім'я Іллі Мироновича УРМАНА.

Чекаємо на відродження!!!

P.S. Вдячний Анатолію Миронову за надані світлини та інформацію з власного архіву.

Немає коментарів: