Badge "50 years of speedway in Rovno"

27 липня 2017 р.

Командний чемпіонат Європи серед юніорів (U-21). Півфінал № 1. Даугавпілс (Латвія). 29 липня 2017 року.

У суботу, 29 липня 2017 року, збірна України серед юніорів, після кількарічної перерви знову стартуватиме у командному чемпіонаті Європи серед молодих спортсменів. Перший півфінал чемпіонату відбудеться у латвійському Даугавпілсі.


У 2008 році Європейською Федерацією мотоспорту (UEM) було започатковано новий чемпіонат – командний чемпіонат Європи серед юніорів (U-19). 

І у 2017 році чемпіонат вже вдесяте збере претендентів на титул найсильнішої юніорської збірної Європи.
Шостий рік поспіль, починаючи з 2012 року, він проходить з участю гонщиків до 21 року.
Першим чемпіоном Європи стала юніорська збірна Швеції, котра у 2008 році у Равічі (Польща) здобула європейське золото. Німецькі юніори тоді завоювали срібні медалі, збірна Данії посіла 3-є місце, а господарі – збірна Польщі була лише четвертою, найкращим гонщиком якої був один із лідерів цьогорічного циклу Гран-Прі Мацей Яновські (здобув 15 очок із всіх 26 командних).


У наступних чемпіонатах польські юніори довели, що вони – найсильніші у Європі: упродовж семи чемпіонатів вони перемагали, а у сезоні 2011 року, коли чемпіоном Європи стала збірна Росії, польська команда взагалі не стартувала у чемпіонаті.

Збірна України приймала участь у 5 чемпіонатах, дебютувавши у ІІ-му розіграші у 2009 році. 

Тоді у півфіналі у Німеччині (містечко Моорвінкельсдамм) українці здобули лише 7 очок, відчутно відставши від збірної Німеччини, котра завершила той півфінал третьою з 33 очками. У складі збірної нашої країни у 2009 році виступали червоноградці Андрій Кобрін (здобув 3 очка) та Володимир Тейгел (4 очка), рівнянин Станіслав Огородник (0 очок) і львів’янин Сергій Борисенко (0 очок). Менеджером збірної був львів’янин Сергій Сенько.



Наступного року Україна отримала право провести один з півфіналів на своєму треку, і це право отримав Червоноград. 




Як виявиться згодом, трек цього міста стане досить фартовим для юніорської збірної України. Тричі шахтарське місто приймало півфінали цього чемпіонату, і двічі наша збірна потрапляла звідси до фіналу.


Всього українці виходили до фіналу КЧЄЮ тричі – у 2010, 2012 та 2013 рр., виборовши 3-є місце 5 років назад у Німеччині (Ландсхут). Бронзовими призерами тоді стали червоноградці Олександр Локтаєв, Андрій Кобрін і Володимир Тейгел, львів’янин Кирило Цуканов та рівнянин Станіслав Мельничук, менеджер збірної – Сергій Лятосінський (Львів).



Червоноградець Володимир Тейгел – єдиний український гонщик, хто стартував у командному чемпіонаті Європи серед юніорів чотири рази, тричі у чемпіонатах виступали червоноградці Олександр Локтаєв і Андрій Кобрін та рівнянин Станіслав Мельничук.


Правда, у фіналах Володимир Тейгел виступав лише 1 раз, двічі у фіналах збірну України представляли Андрій Кобрін, Олександр Локтаєв, Кирило Цуканов та Станіслав Мельничук.

Цього року збірна України після чотирирічної перерви повертається у чемпіонат. 
Офіційні заявки команд на перший півфінал у Даугавпілсі виглядають таким чином:


Із заявлених українських гонщиків лише Максим Росощук стартував раніше у чемпіонаті, проте, не зовсім вдало: 4 роки назад, у фіналі в Ополє (Польща), який відбувся 06 липня 2013 року, він не здобув очок у 5 заїздах, а збірна України посіла тоді 4-е місце з 13 пунктами.


Що ж, побачимо у суботу, як виступить нове покоління спортсменів всіх чотирьох півфіналістів у гонці.

Немає коментарів: