Badge "50 years of speedway in Rovno"

30 серпня 2017 р.

44 роки пройшло. Зенон Плєх і Григорій Хлиновський...

02 вересня 1973 року у Хожуві (Польща) відбувся фінал 28-го особистого чемпіонату світу, перемогу у якому сенсаційно здобув польський гонщик Єжи Щакель.
Всім відомо, як відбувалися події у тому фіналі, коли було прийнято спірне рішення судді після 19-го заїзду, та переможний результат Григорія Хлиновського було анульовано, та додатковий заїзд за 1-е місце між Єжи Щакелем та Айвеном Мейджером...


Цікаво, що титулка програмки фіналу особистого чемпіонату світу у Хожуві зображує переднє колесо мотоцикла у вигляді прапорів країн, чиї гонщики виступали у фіналі. І прапор СРСР розміщено на верхній позиції поруч з прапором Великобританії. Однак, у фіналі вийшло все по-іншому...

Через неповних 2 тижні - 15 вересня 1973 року, у Лондоні, на стадіоні "Уемблі", відбувся фінал командного чемпіонату світу, де перемогу святкувала збірна господарів. 


Британці здобули 37 очок, всі заїзди провели результативно, вигравши 7 заїздів із 16, ще 7 разів вони фінішували на 2-й позиції та двічі були третіми. Всі свої заїзди виграв Пітер Коллінз, здобувши комплект - 12 очок.

Шведська збірна завоювала срібні нагороди, набравши 31 очко, і збірна СРСР стала бронзовим призером із 20 очками. 
Збірна Польщі, у складі якої був новоспечений чемпіон світу Єжи Щакель, набрала лише 8 пунктів, 5 з яких в активі Зенона Плєха, 2 здобув єдвард Янцаж, 1 очко - на рахунку Павла Валошека і без очок - чемпіон світу. 
Показово, що очну дуель між Григорієм Хлиновським і Зеноно Плєхом у 4-му заїзді фіналу на "Уемблі" виграв "винуватець" падіння Зенона Плєха у Хожуві - Григорій Хлиновський. Він фінішував першим, другим на фініші був британський гонщик Малькольм Сайммонс, третім - шведський гонщик Бернт Перссон, і замкнув цей заїзд Зенон Плєх.

Перед гонкою - фото на "Уемблі", зліва направо: Григорій Хлиновський (СРСР), Томмі Янссон (Швеція), Зенон Плєх (Польща), Малькольм Сайммонс (Великобританія):


З того часу пройшло вже майже 44 роки...

14 серпня 2017 року у Гданьську мені довелося зустрітися із Зеноном Плєхом:


а через 10 днів, 24 серпня 2017 року, у Рівному - з Григорієм Хлиновським:


Надіюся на те, що коли-небудь, дві легенди світового спідвею ще зустрінуться...


Немає коментарів: