Badge "50 years of speedway in Rovno"

10 лютого 2021 р.

Віктор ГАЙДИМ. Частина ІV. Розділ 3.

10 лютого 2021 року вихованцю рівненського спідвею Віктору ГАЙДИМУ виповнилося 49 років! 

Щиро вітаю Віктора Миколайовича з Днем народження та бажаю міцного здоров’я, нових перемог у житті та спідвеї!

Продовжую короткі нариси про виступи Віктора Гайдима. Зараз мова піде про старти нашого гонщика в особистому чемпіонаті світу серед юніорів 1990 року.


Після вдалого дебюту в особистому чемпіонаті світу серед дорослих, коли 06 травня 1990 року на рідному треку Віктор Гайдим посів високе 4-е місце та пройшов у наступний раунд чемпіонату, він вдруге стартував в особистому чемпіонаті світу серед юніорів.

Кваліфікаційний раунд № 2 відбувся в Угорщині, місто Ньєредьхаза. Тут шляхи Віктора Гайдима знову перетнулися з талановитим польським юніором – Томашем Голлобом. У Ровно Віктор йому програв – 12-й заїзд виграв Томек, Ігор Марко фінішував другим, угорський гонщик Ласло Боді був третім, і наш юніор – четвертим. Саме у такому порядку гонщики розташувалися і у підсумку домашньої кваліфікації. В Угорщині сильнішим знову був Голлоб: він виграв свій заключний заїзд, а Гайдим тоді фінішував третім. Проте вже у чвертьфіналі дорослого чемпіонату світу у Жешуві Віктор залишив Томека позаду у 13-му заїзді (Гайдим фінішував третім, Голлоб – четвертим). Голлоб відігрався у Бидгощі: у 16-му заїзді він фінішував першим, Володимир Трофимов – другим, Любомир Єдек – третім, і Віктор Гайдим – четвертим).

Але повернемося до Угорщини, де в місті Ньєредьхаза 27 травня1990 року відбувся кваліфікаційний раунд № 2 особистого чемпіонату світу серед юніорів. Того року Радянський Союз заявив у цьому чемпіонаті 5 юніорів, двоє виступали в Угорщині – Віктор Гайдим та Володимир Малахов, ще троє – у Болгарії (Тирговіште): Андрій Корольов, Рене Аас та Сергій Кузін.

У наступний етап чемпіонату потрапляла перша вісімка гонщиків, тож у Болгарії в цей же день пробилися до півфіналу Рене Аас (4-е місце, 11 очок) та Андрій Корольов (6-е місце, 9 очок). Гонку в Тирговіште виграв італієць Массімо Мора. В Угорщині вдало виступив Віктор Гайдим, котрий виграв перших три заїзди, набрав всього 10 очок, які забезпечили йому 4-е місце. Володимир Малахов, маючи у своєму активі 7 пунктів після основних заїздів, виграв додатковий заїзд за право бути запасним у півфіналі, здолавши опір двох гонщиків Угорщини: Жолт Ковач фінішував другим, Чаба Чобан – третім. Пізніше виявиться, що у півфіналі не зможе виступити Томаш Голлоб, і Володимир Малахов виступить у півфіналі замість нього.

У польському Тарнуві 30 червня 1990 року відбувся перший півфінал. Рене Аас став другим, пробившись до фіналу. А Віктор Гайдим здобув 7 пунктів, допустивши в останній серії заїздів падіння. Цього виявилося замало, і лише 10-е місце.

Проте у фіналі у Львові Віктор Гайдим все ж виступив. Правда, в якості другого запасного гонщика, він замінив запасного юніора з Данії Брайана Андерсена, котрий із-за хвороби свого земляка Якоба Ольсена – сина знаменитого Ове Ольсена, став основним гонщиком фіналу. Першим запасним був Андрій Корольов з Даугавпілса, котрий у Тарнуві став 9-м.

Домінував у фіналі британець Кріс Льюїс, котрий здобув 14 пунктів, програвши лише срібному призеру Рене Аасу (13 очок). Бронзу завоював знаменитий пізніше шведський юніор Тоні Рікардссон (10 + 3). У 7-му заїзді впав інший шведський гонщик Петер Карлссон, який не зміг продовжувати виступати далі. Його по черзі заміняли Андрій Корольов та Віктор Гайдим. Наш юніор зміг стартувати один раз – у 15-му заїзді, тут першим фінішував Тоні Рікардссон, другим був Віктор Гайдим, австралієць Шейн Паркер був 3-м (з цим гонщиком шляхи Віктора Гайдима неодноразово пересікатимуться у 1991 році), і данець Брайан Андерсен перетнув фінішну лінію четвертим.

Наступні розповіді – про виступи Віктора Гайдима у командному чемпіонаті країни 1990 року.

Всі попередні розділи можна дивитися тут:






Немає коментарів: